امروزه پرینت سه بعدی در عرصه پزشکی و سلامت به عنوان جزئی جدانشدنی تلقی می شود.اکنون قصد داریم که نگاهی به جالب ترین کاربردهای پرینت سه بعدی در پزشکی و سلامت بیندازیم.
درمان به روش های مدرن
چاپ سه بعدی قابلیت ها و نوآوری های فراوانی را به عرصه ی پزشکی و دارو سازی وارد کرده است که به کمک آن می توان سریع تر از همیشه به راه حل های جدید برای مراقبت های درمانی و همچنین امکانات و تجهیزات اختصاصی دسترسی داشت.
بسیاری ممکن است انتظار داشته باشند که کاربرد های پرینت سه بعدی در پزشکی تنها در شخصی سازی یا تولید و صرفاً تحقیقات خلاصه شود اما در حقیقت دامنه کاربردهای چاپ سه بعدی در این عرصه بسیار گسترده تر است. به طوری که این کاربردها از مرزهای تحقیقات و توسعه عبور کرده و زیر شاخه های دیگری را نیز شامل می شوند. مانند:
۱- آماده سازی برای عمل جراحی
۲-اعضای مصنوعی
۳-دندانپزشکی
۴-پرینت سه بعدی بافت و اندام های زنده
۵-تجویز دارو و داروسازی
۶-تولید ابزار و دستگاه های پزشکی و جراحی
در این مقاله قصد داریم تا نگاهی جامع به تمام زمینه هایی که در عرصه پزشکی از صنعت پرینت سه بعدی بهره میبرند انداخته و به معرفی اجمالی آن ها بپردازیم.
آماده سازی برای عمل جراحی
عمل های جراحی که می توانند از این فناوری در آن ها استفاده شود شامل ترمیم ستون فقرات، عمل عارضه بدو تولد، پیوند اعضای بدن و قلب و ترمیم شکستگی ها و ترک ها است. ساخت اندام و عضو های شبیه سازی شده برای عمل پیوند عضو نیز به ارزیابی میزان سازگاری بین گیرنده و اهدا کننده ی عضو کمک بسزایی می کند.
بیشتر بخوانید : آشنایی با پرینتر سه بعدی رزینی
اعضای مصنوعی
پرینت سه بعدی در عرصه پزشکی به صورت فعال در حال کمک به تولید و توسعه ی اعضای مصنوعی، مثل دست یا پای مصنوعی است. روش های سنتی تولید اعضای مصنوعی بسیار زمان بر و گران قیمت هستند و عضو مصنوعی ساخته شده کیفیت و راحتی کافی را برای کاربر فراهم نمی کند.
دندان سازی و دندان پزشکی
کاربردهای پرینت سه بعدی در دندانپزشکی و دندانسازی در زمینه های مختلف از ارتودنسی گرفته تا دندان پزشکی عمومی گسترش یافته است. خدمات مختلف دندانپزشکی که در حال حاضر به کمک چاپ سه بعدی انجام می شوند شامل ساختن بریس های سفارشی و دقیق، ترمیم دندان، تاج های ریخته گری شده، پل دندان و فریم و بیس دندانپزشکی هستند.
چاپ سه بعدی بافت و اندام زنده
امروزه بافت و اندام های زنده نیز پرینت سه بعدی می شوند. این امر به خصوص در زمینه پیوند اعضا بسیار هیجان انگیز و کاربردی است، زیرا هرگونه مسئله اخلاقی یا اعتقادی را که ممکن است با روش های سنتی در تناقض باشند، حل می کند. همچنین مشکلات پس زدن یا پذیرش عضو، تا حد زیادی کاهش می یابد چرا که عضو پرینت سه بعدی شده از سلول های خود بیمار ساخته می شود.
تجویز دارو و دارو سازی
چاپ سه بعدی در پزشکی به طور بالقوه می تواند داروسازی و تجویز دارو را نیز ساده تر کند. برای مثال، به کمک چاپ سه بعدی یک راه حل ساده برای مصرف دارو در بیماران مبتلا به چند بیماری همزمان به وجود آمده است به طوری که امکان ساخت یک کپسول پرینت سه بعدی شده که خود حاوی کپسول های جداگانه است و هرکدام داروی خاصی را در بر دارند و در زمان مشخصی در بدن رها می شوند وجود دارد.
بیشتر بخوانید : آشنایی با رزین مدل سازی
پرینت سه بعدی ابزار جراحی و دستگاه های پزشکی
با چاپ سه بعدی فلزی یا با استفاده از متریال های سبک تر و اختصاصی پرینت سه بعدی که بسیار ارزان بوده و دارای رده ی بهداشتی هستند، می توان بسیاری از ابزارهای جراحی و دستگاههای پزشکی را به صورت سه بعدی پرینت گرفت. برخی از اصلی ترین ابزارهای جراحی که به صورت سه بعدی چاپ می شوند عبارتند از فورسپس ، هموستات، گیره ی اسکالپل و سایر ابزارهای استریل کننده.